Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Kahdeksan miljardia tainta

19.10.2018 12.07 | Ahti Martikainen

Olen ”muutaman” kerran saanut viikon aikana vastata kysymykseen, että mikäs turpeen viherpesutemppu tämä yhteisyritys hollantilaisen BVB Substrates B.V:n kanssa on. Ja olen vastannut, että ei mikään temppu, vaan hyvin tarkkaan harkittu maailman kehitystrendien tukema, meidän turpeeseen pohjautuvan liiketoiminnan jättiloikka.


Kun Vapon lähinnä harrastaja- ja ammattiliiketoimintaan kuuluvat liiketoiminnot ja hollantilaisen samalla alalla 110 vuotta toimineen BVB:n voimat laitetaan yhteen, tulokseksi tulee noin 250 miljoonan liikevaihdon yhtiö, joka on alallaan Euroopan suurin. Kuinkas monta muuta Euroopan suurinta oman alansa yritystä Suomessa on? Ei ainakaan liikaa.

Vapo on mielletty liian puhtaasti energiaturveyhtiöksi. Olemme konsernina maailman suurin kasvuturpeen tuottaja. Vuosittain tuotamme useita miljoonia kuutioita kasvuturvetta ja Suomessa mm. miljoona kuutiota eläinkuivikkeiksi käytettävää turvetta.  Jos joku luulee, että turvetta käytetään kasvatukseen vain Suomessa, hän erehtyy. Kaikista Euroopan kasvualustoista noin 70 % on turvepohjaisia. Merkittäviä tuottajamaita ovat monet Keski-Euroopan maat, mm. Saksa.

Miksi turve on niin suosittu? Siksi, että se on niin hyvä kasvualusta. Siemenet itävät siinä hyvin, se vastustaa hyvin kasvitauteja ja ennen kaikkea se sitoo hyvin vettä. Tämä tarkoittaa sitä, että se on samaan aikaan ratkaisu puhtaiden elintarvikkeiden tuotantoon, että lisääntyvään makean veden niukkuuteen.  Turvekasvualusta on käytön jälkeen täysin kierrätettävä ja hyvä maanparannusaine sellaisenaan pelloille. Verrokkina käytettävä kivivilla on käytön jälkeen usein ongelmajätettä. 

Turvepohjaisissa kasvualustoissa kasvatetaan salaatteja, kukkia, marjoja, puuntaimia, herkkusieniä suurissa kasvihuoneissa. Kuluttajat käyttävät turvepohjaisia kasvualustoja omissa lähiviljelmissään. Silloin usein perusteena on kasvualustojen ehdoton puhtaus. Omat porkkanat halutaan yleensä kasvattaa ilman turhia lisäaineita.

Olen myös saanut vastata kysymyksiin siitä, että häviävätkö nyt ne viimeisetkin Suomen suot. Eivät häviä. Jos otetaan koko turvetuotannon historia ja kaikki turpeen käyttömuodot Suomessa, turvetuotanto on vienyt soita alle yhden prosentin. Nykylainsäädännön mukaan turvetuotantolupia ei voi edes hakea muille kuin ojitetuille turvemaille. Ja kaikilla alueilla vesienkäsittely toteutetaan tiukkojen lupaehtojen mukaan parhaalla tekniikalla.

Tällä hetkellä Suomen turvetuotannosta menee vielä yli puolet energiaturpeeksi. Kun energiaturpeen käyttö joskus lakkaa, kuten myös muukin polttamalla tehtävä energiatuotanto, Vapo haluaa olla valmis siihen tilanteeseen. Siksi yhtiö tekee aktiivisesti tuotekehitystyötä, joka tähtää huomattavasti korkeamman jalostusasteen tuotteiden jalostamiseen turpeesta ja muista luonnon raaka-aineista.

Jo nyt Vapo konsernin kasvuturpeissa kasvatetaan joka vuosi yksi taimi jokaista maapallon asukasta kohden. Viime vuonna taimia kasvatettiin jo yli 8 miljardia kappaletta. Aika helppo luku muistaa.

Pysykää kuulolla. Tämä on vasta alkua.

 
 

Seuraa meitä

LinkedIn Facebook Instagram Twitter