Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Holotna pravda

14.9.2020 10.30 | Ahti Martikainen

Ei tämä nyt niin kauhean vaikeaa pitäisi olla. Ai mikä? Ymmärtää, mitä tapahtuu, jos energiaturpeen veroa nostetaan vaikkapa virkamiesten ehdottama seitsemän euroa megawattitunnilta. Alla oleva kuva on viime perjantailta. Jo nyt turve on paljon kalliimpi polttoaine kuin hake tai sellupöllit.


Keltainen komponentti on päästöoikeus. Se oli perjantaina noin yhdeksän euroa megawattitunnilta. Turpeen energiavero on nyt kolme euroa megawattitunnilta. (Kun päästöoikeuden hinta nousee kolme euroa, sen kustannusvaikutus on turpeella tuotettuun energiaan yhden euron megawattitunnilta.)

Kun yhdellä puukuutiolla saa tuotettua energiaa kaksi megawattituntia, se tarkoittaa sitä, että energiayhtiöitten maksukyky puusta nousee 50 senttiä per kuutiometri.

Riippumatta siitä nouseeko päästöoikeuden hinta vai nostetaanko turpeen energiaveroa, ne molemmat heijastuvat kaukolämmön hintaan ja metsäteollisuuden raaka-ainekustannuksiin.

Näin se vaan menee.  Sellupuun hinta on 20 euron tietämissä. Energiaverotyöryhmän kaavailuissa oli turpeen veron nostaminen seitsemällä eurolla. Se tarkoittaisi sellupuulle liki 20 prosenttia lisähintaa ja muutamaa uutta Kaipola-uutista, työpaikkojen vähenemistä metsäteollisuudessa ja turve-alalla ja kaikkien kaukolämpöasiakkaiden ostovoiman alenemista.

 
 

Seuraa meitä

LinkedIn Facebook Instagram Twitter