Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Vapon ympäristötarkastukset lähteneet hyvin käyntiin

Harri Heinola
Harri Heinola

Vesiensuojelurakenteiden kunnon seuraaminen ja kunnossa pitäminen on kuulunut aikaisemminkin Vapon turveyrittäjien työhön. Tänä kesänä uutta on se, että tarkistukset muuttuivat säännöllisesti kahden viikon välein tehtäviksi ja niiden raportointia varten otettiin käyttöön sähköinen raportointijärjestelmä. Samoin seurannasta tuli yksi palkanmaksun peruste.

Vapon kaikkien tuotantosoiden vesienkäsittelymenetelmät tarkastetaan tehostetusti kahden viikon välein vuonna 2012

Honkajoen Satamakeitaalla turvetta tuottava Harri Heinola otti tarkastuksiin avuksi ipadin ja mönkijän. Heinola kuvailee tänä vuonna käyttöön otettua uutta käytäntöä seuraavasti: Käyn kahden viikon välein läpi yhteensä 103 vesiensuojelun kannalta tärkeää kohdetta omilla tuotantoalueillani: pumppaamot, kosteikot, mittapadot, laskeutusaltaat, sarkaojat jne. Jos huomaan jotain olevan vialla merkitsen sen raporttiin. Puutteen korjaan välittömästi, jos pystyn tai merkitsen, mihin mennessä aion hoitaa asian kuntoon. Jos omat keinot eivät riitä, laitan raporttiin korjauspyynnön Vapolle". 

Hän jatkaa, että tarkistuksiin kuluu aikaa yhteensä noin kolme ja puoli päivää aina kahden viikon aikana. Se vie oman aikansa, mutta on tarpeen ja osa jokapäiväistä työtä. "Seuraamme tässä ajan henkeä ja ympäristön vaatimuksia. Nykyään ympäristöasioista huolehtimisen pitää olla itsestään selvä osa kaikkien turvetuotannossa mukana olevien työtä. Tätä asennetta korostan myös kaikille omille työntekijöille ja aliurakoitsijoille," Heinola sanoo.

Myös Vapon omat ympäristötarkastajat ovat liikkeellä

Turveyrittäjien kahden viikon välein toistuvia ympäristötarkastuksia täydentävät Vapon omat tarkastukset. Tätä varten Vapo on palkannut ympäristötarkastajia, jotka käyvät lävitse kesän aikana kaikki Vapon turvetuotantoalueet. Erityisesti he kiinnittävät huomiota ympäristönsuojelurakenteisiin, mutta arvioivat tuotantoaluetta muutenkin. Tarkistuslistalla on muun muassa tiestön kunto, siisteys, jätehuolto jne. Huomaamansa pienet epäkohdat he korjaavat itse ja raportoivat muista eteenpäin Vapolle, jossa tuotantoalueiden vastuuhenkilöt huolehtivat havaittujen epäkohtien korjauttamisesta.

"Tarkastajia on yhteensä tänä kesänä 23, joista 11 oli samassa työssä jo viime vuonna. Monet heistä ovat ympäristöalan opiskelijoita, mikä on tietenkin hyvä tausta tämäntyyppiseen työhön", Vapon laatupäällikkö Teija Hartikka kertoo. 

Urakoitsijoiden ja ympäristötarkastajien tarkastukset, raportointi ja korjaavat toimenpiteet ovat lähteneet hyvin käyntiin koko Suomessa.

Teksti ja kuvat: Ismo Myllylä

 

 

Ei kommentteja "Vapon ympäristötarkastukset lähteneet hyvin käyntiin"

 

 

Kommentoi "Vapon ympäristötarkastukset lähteneet hyvin käyntiin"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.