Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Röyhynsuon kosteikko

Röyhynsuo - Janakkala

Vierailuja Röyhynsuolle järjestetään tilauksesta ja opastettuna. Yhteystiedot sivun lopussa.

Vapo rakennutti Janakkalan Röyhynsuolle lintutornin syksyllä 2015. Lintutorni sijaitsee 15 hehtaarin kosteikon reunalla. Kosteikko on suunniteltu yhteistyössä usean asiantuntijatahon kanssa. Röyhynsuon lintukosteikko toimii riistakosteikkona. Alueen maanomistaja vastaa kosteikon hoidosta ja metsästysasioista. Huomioithan, että linnustuskauden aikana elo-lokakuussa alueella liikkumista ja retkeilyä on rajoitettu. Lintujen häirintä on kielletty.

Kolmatta vuotta jatkuneen seurannan aikana alueella on havaittu yli 120 eri lintulajia. Vesilinnuista alueella pesivät mm. laulujoutsen, sinisorsa, tavi ja nokikana sekä kahlaajalinnuista kurki, pikkutylli, töyhtöhyyppä ja kuovi. Erikoisuus on alueella pesivä, noin 500 parin suuruinen naurulokkiyhdyskunta. Vuonna 2016 uusina lajeina on havaittu meriharakka, punakuiri ja huippuharvinainen ruusulokki, joka oli vasta yhdeksäs havainto lajista Suomessa. Alueen laskennoista vastaa Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys.

Video Röyhynsuon lintukosteikon valmistelusta
Video Röyhynsuosta linnunsilmin syksyllä 2015
Kuvia Röyhynsuon kosteikosta keväällä 2016

Osoite

Röyhynsuontie, Janakkala

Ajo- ja turvallisuusohjeet

Torni sijaitsee noin neljä kilometriä Helsinki-Tampere-moottoritiestä. Nouse moottoritieltä liittymästä nro 21 Tervakoski/Ryttylä. Helsingistä matkaa liittymään on noin 80 km ja Tampereelta noin 100 km. Aja Ryttylän suuntaan Leppäkoskentietä. Lintutornille ajetaan Röyhynsuontietä, joka kääntyy Leppäkoskentieltä. Moottoritieltä tullessa tie kääntyy vasemmalle, musta viitta Röyhynsuo. Tiellä on puomi, jonka ollessa kiinni kävelymatkaa tornille kertyy noin 1,3 km.

Huomioithan, että tornille johtava tie kulkee turvetuotantoalueen läpi. Tuotantokaudella on kiinnitettävä huomiota työkoneisiin sekä käytettävä keltaista heijastinliiviä turvallisuuden vuoksi. Palotilanteessa soita 112. Turvetuotantoalueen palon yhteydessä muodostuu runsaasti valkoista savua.

Yhteystiedot

Sovithan vierailusta Röyhynsuolle etukäteen:

Juha Kujala, operaatiopäällikkö, juha.kujala (at) vapo.fi, p. 040 353 7081

Röyhynsuon lintutorni

Röyhynsuon lintutorni