Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Satamakeidas – Honkajoki

Satamakeitaan lintutorni ja laavu sijaitsevat lintukosteikkojen juurella, jotka ovat entistä turvetuotantoalueetta.

Satamakeitaan alue oli ennen tuotannon alkamista lampareista suota, joka jälkikäytön kautta ikään kuin palaa entisaikaan. Seuraavien parinkymmenen vuoden aikana tälläkin alueella vapautuu suopohjia kymmeniä hehtaareja. Satamakeitaalla on parhaimmillaan ollut yli 1000 hehtaaria tuotantoaluetta.

Lintutornin itäpuolella on soistunut, heinittynyt ja pensoittunut suopohja, joka on kooltaan noin 5 hehtaaria. Alue on saanut kehittyä turvetuotannon jälkeen jo kymmenisen vuotta. Vapaita vesialueita on suhteellisen vähän, joskin suurten ojien varret ovat edelleen linnuille uimakelpoisia. Eri puolille aluetta on myös sijoitettu runsaasti pönttöjä, mm. telkille.

Tornin länsipuolella oleva lintukosteikko on kooltaan 17 hehtaaria. Sen syvyys vaihtelee paikoitellen jopa kolmeen metriin saakka. Siksi siellä viihtyvät mm. telkät ja mustakurkku-uikku.

Sukellussyvyyttä on siis riittävästi sellaisille lajeille, jotka hakevat ravintonsa veden pohjasta sukeltamalla. Lintuvesi on monipuolinen ympäristö, jossa vaihtelevat matalat rannat, tiheät pensaikot ja pienet hiekka- ja turvesaarekkeet.

Satamakeitaan turvetuotantoalueen koko on tällä hetkellä noin 530 hehtaaria.

Osoite ja ajo-ohje

Lintutornin osoite on Lammasviita 121, Honkajoki. Tornin vieressä on pieni pysäköintipaikka, joten pääset autolla aivan perille.

Yhteystiedot

Ari Laukkanen, hankesuunnittelija, ari.laukkanen (at) vapo.fi, p. 020 790 6521

Ohjeet laavun käyttäjille

Huom! Tulenteko muualla kuin merkityillä laavuilla on ehdottomasti kielletty tulipalovaaran takia! Yleinen hätänumero on 112.

  • Osa laavuista sijaitsee keskellä tai lähellä turvetuotantoaluetta ja alueella liikkuu isoja työkoneita. Kiinnitä erityistä huomiota varovaisuuteen tullessasi kohteeseen. Jätä ajoneuvo turvalliseen paikkaan, jossa se ei aiheuta estettä muulle liikenteelle.
  • Avotulen teko on sallittu ainoastaan nuotiopaikalla, huolehdithan myös sammutuksesta. Varaudu laavuille mentäessä sytytyspuilla, mikäli haluat tehdä nuotion.Laavuilla on pääsääntöisesti puita, mutta laavut ovat suosittuja ja toisinaan puut pääsevät loppumaan.
  • Kerääthän kaikki roskat, tyhjät pullot ja tölkit sekä mahdolliset tupakan tumpit roskikseen.
  • Vierailethan laavulla siten, että seuraavakin tulija voi olla tyytyväinen.

Satamakeidas kartta