Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Aitoneva – turvemuseo, konenäyttely, lintutorni, ympäristöpolku ja laavu

Aitoneva on monipuolinen käyntikohde Kihniöllä. Alueella sijaitsevat museo, konenäyttely, lintutorni, ympäristöpolku sekä kaksi laavua. Kesäisin museon yhteydessä toimii kesäkahvila. Kohteisiin on vapaa pääsy. Tykkää myös Aitonevan Facebook-sivuista!

Turvemuseo ja konenäyttely

Aitonevan turvemuseo kertoo turvetuotannon historiasta.

Turvetuotanto aloitettiin Aitonevalla jo vuonna 1943. Aitonevan turvemuseo kertoo monipuolisesti turpeen tuotannosta, käytöstä sekä alan kehityksestä, historiasta ja ympäristönhoidosta. Museossa on myös kokous- ja luentotilaa. Museon pihassa on laavu sekä laaja konenäyttely vanhoista tuotantokoneista.

Kesä-, heinä- ja elokuussa museo sekä sen yhteydessä sijaitseva kesäkahvila ovat avoinna  joka päivä klo 12-17.

Talvikaudella museo on avoinna sopimuksen mukaan. Konenäyttely on avoinna ympäri vuoden. Museolle, konenäyttelyyn on mahdollisuus tilata opastus ennakkoon.

Lintutorni ja ympäristöpolku

Ympäristöpolulla on nähtävissä turvetuotantoalueen ennallistuminen sekä harvinainen laahakauha. Polun varrella on infotauluja. Ympäristöpolun pituus on noin 2 km. Ympäristöpolulla voi hyvin liikkua kesäaikaan lenkki- tai "pikkukengissä". Sateella suosittelemme tietenkin sadevarustusta. Ympäristöpolulla on saatavissa opastus ennakkoon tilattaessa.

Aitonevan lintutorni, Aitotorni, valmistui vuonna 2015. Torni sijaitsee kosteikon reunalla. Kosteikko toimii turvetuotantoalueen jälkikäyttömuotona sekä vesienkäsittelyrakenteena. Lintutornin yhteydessä on laavu sekä wc

Aitoneva sijaitsee Kihniössä

Aitonevan kartta

Aitoneva sijaitsee Kihniön kunnassa valtatie 23:n eteläpuolella Aitonevantien varressa. Ajat Kihniön keskustasta Virroille päin noin 5 km ja löydät viitan ympäristöpolulle.

Virroilta tähän risteykseen on matkaa noin 28 km, Seinäjoelta 88 km, Tampereelta 118 km ja Jyväskylästä 145 km.

Risteyksestä ympäristöpolun alkuun ja turvemuseolle on matkaa noin 2,5 km. Ympäristöpolun alkupäässä on merkitty pysäköintialue.

Huom! Tulenteko Aitonevan alueella muualla kuin laavuilla on ehdottomasti kielletty tulipalovaaran takia!

Osoite

Aitonevantie 358, Kihniö

Yhteystiedot

Timo Talasoja, operaatiopäällikkö, timo.talasoja (at) vapo.fi, p. 020 790 6403.

Katso myös alueen kuulumisia Aitonevan Facebook-sivuilta!