Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Pitäisikö olla huolissaan?

10.5.2021 10.13 | Ahti Martikainen

Helsingin Sanomat oli kiireellisellä tarmolla ryhtynyt tarkistamaan faktoja äitienpäivänä turvetuottajien saman päivänä samassa lehdessä ilmestyneestä ilmoituksesta. Faktantarkistuksessa oli hötäkässä unohtunut, että nyt on vuosi 2021 ja vuodet 2020 ja 2019 ovat jo historiaa. Mutta faktaksi kelpasi vuoden 2018 päästöt.  Vähän huolestuttaa, jos ei HS:llä ollut tuoreempaa tietoa.

Silloin oli pääministerinä Sipilä, päästöoikeuden hinta oli tammikuussa 2018 vajaat 8 euroa ja vuoden lopussa 16 euroa hiilitonnilta eikä koronasta ollut tietoakaan. Sähköautoja oli Suomessa tuon vuoden lopussa rekisterissä 2 200 kappaletta.  Nyt pääministerinä on Marin,  päästöoikeuden hinta on 50 euroa ja sähköautojen määrä on jo yli 10 000.  No, faktoja ne on vanhatkin faktat.

Lue lisää

Hallituksen Suomen ennätys - tavoite alittui 9 vuotta

20.4.2021 17.58 | Ahti Martikainen

Hallituksen tavoite oli puolittaa turpeen polton päästöt vuoden 2018 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tuo tavoite saavutetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Viime viikolla julkaistun Tilastokeskuksen raportin mukaan turpeen käyttö väheni vuonna 2020 neljänneksen. Viime vuonna polton päästöt olivat 4,3 megatonnia.

Lue lisää

Kestävyyden määrittelyn sietämätön keveys

30.3.2021 11.39 | Ahti Martikainen

Eri yhtiöiden vastuullisuusraportteja selatessa on tehtävä väistämättä huomio, että vastuullisuuteen, kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen panostetaan joka paikassa. Usein vaikeus on asioiden mittaaminen ja mitattavien asioiden määrittely. Minne raja laitetaan? Onko toisen alueen päästövähennys aito, jos se on aiheuttanut toisella alueella lisää päästöjä tai muuta kestämättömyyttä?

Lue lisää

Energiaturve ahdingossa – uusi kiikkulauta avuksi?

8.3.2021 8.04 | Pasi Rantonen

Viime vuoden heinäkuussa kirjoitin blogin (blogi 14.7.2020), jossa toivoin hallitukselta malttia energiaturpeen veronkorotuksiin, ja toivoin hallituksen käyvän asiasta keskustelua energiaturpeen käyttäjien kanssa. Totesin uusien veronkorotusten aiheuttavan hallitsemattoman tilanteen energia-alalle ja kun JTF:n (= EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahasto) mahdollisuuksista tukea alan toimijoita ei ollut konkreettista tietoa, tilanne oli koko alan kannalta erittäin huolestuttava.

Lue lisää

Emävale, tilasto, vanha tilasto

25.2.2021 7.30 | Ahti Martikainen

Suomen ilmastopaneeli julkaisi tiedotteen ja uudet tavoitteet, mihin Suomen pitäisi päästövähennyksissä pyrkiä. Se jäi sanomatta, että Suomi on päästövähennysten tämän hetkisillä saavutuksilla maailmassa viiden parhaan joukossa. Ei kauhean huono saavutus. Ja jollei ihmeitä tapahdu, olemme piikkipaikalla tai lähellä sitä vuonna 2030.

Lue lisää

Energiaomavaraisuus hyvä - omavaraisuus ja työpaikat parempi

16.2.2021 8.36 | Ahti Martikainen

Tehdään hyveestä välttämättömyys

Suomessa tuotettiin viime vuonna sähköä  66  terawattituntia. Sitä kulutettiin 81 terawattituntia. Puuttunut 15 TWh eli 18,5 prosenttia kulutuksesta katettiin tuonnilla. Kylminä talvipäivinä tuonti on tänäkin keväänä yltänyt jopa 40 prosenttiin kulutuksesta.

Lue lisää

Miten meni? Niin kuin omasta mielestä

28.1.2021 13.08 | Ahti Martikainen

Vuonna 2020 energiaturvetta käytettiin noin 12 TWh eli noin 12 miljoonaa kuutiometriä. Siitä energiaveron alaista oli 75 prosenttia, joten 3,00 euron verolla megawattitunnilta valtion verokertymä turpeesta oli noin 25 miljoonaa euroa. Valtion kassaan tuloutui toki myös Energiaviraston päästökauppatulot energiaturpeesta. Kun päästöoikeuden hinta oli keskimäärin runsaat 25 euroa, niin sen osuus budjetin tilkkeenä oli noin 90 miljoonaa euroa.

Lue lisää

Olisiko käynyt niin, että vihtaasi on kustu?

18.12.2020 12.50 | Ahti Martikainen

Tuo Lapinlahden lintujen rallatushan jatkuu arvelulla, että ” olisiko käynyt niin, että sinua on huijattu?" Tämä rallatus saattaa naurattaa monia, mutta ei energiaturvealalla työskenteleviä. Eikä varmaan valtiovarainministeriötäkään.

Lue lisää

Missä viipyy ympäristöpalkinto?

27.10.2020 14.39 | Ahti Martikainen

Aamulla radiossa luettiin uutinen, että Suomen kunnianhimoinen tavoite on vähentää henkilöautoliikenteen päästöt puoleen vuoteen 2030 mennessä. Upeaa. Uutinen hieman väljähtyi, kun todettiin, että puolittuminen lasketaan vuoden 2005 toteutumasta.

Lue lisää

Teollisuuden ääni ja alan syväosaaminen ohitettiin budjettiriihessä

18.9.2020 13.39 | Ahti Martikainen

Nykyiseen Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu, että energiaturpeen käytön tulee puolittua vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi todetaan, että energiaturpeen vähenevä käyttö ei saa johtaa jalostuskelpoisen ainespuun lisääntyvään polttoon.

Lue lisää

Holotna pravda

14.9.2020 10.30 | Ahti Martikainen

Ei tämä nyt niin kauhean vaikeaa pitäisi olla. Ai mikä? Ymmärtää, mitä tapahtuu, jos energiaturpeen veroa nostetaan vaikkapa virkamiesten ehdottama seitsemän euroa megawattitunnilta. Alla oleva kuva on viime perjantailta. Jo nyt turve on paljon kalliimpi polttoaine kuin hake tai sellupöllit.

Lue lisää

Kuka vei metrien sedimentit järvien pohjista?

1.9.2020 14.27 | Ahti Martikainen

Olen ollut nykyisessä työssäni runsaat yhdeksän vuotta. Vielä reilut viisi vuotta sitten monet turvetuotantoa lähes uskonnollisesti vastustaneet maallikkotiedemiehet kiersivät soita muoviämpärien kanssa ja kertoivat ”totuutena”, että turvetuotantoalueilla järvien pohjissa on metrien turvepatjat. Turvetuotannon mittaukset ajoitettiin heidän mukaansa niin, ettei mittauksiin jää kuin murto-osa kiintoaineesta. Ja monet toimittajat nielivät syötin, koukkuineen ja kohoineen. Turvetuotanto pilaa vedet, jopa niillä alueilla, joilla ei ole turvetuotantoa. Silloin oli hyvä syöttää omaa propagandaa medialle, kun ei ollut tieteellisesti tutkittua tietoa, mistä sedimentit järviin menee.

Lue lisää

Politisoituminen uhkaa turvealan oikeudenmukaista siirtymää

14.7.2020 10.58 | Pasi Rantonen

Viime viikkoina niin Vihreät, Vasemmistoliitto kuin Sitra ovat ponnekkaasti nostaneet esille tarpeen tehdä nopeita päätöksiä energiaturpeen verotuksen korottamiseksi. Perusteluiksi on esitetty selvityksiä energiaturpeen käyttöennusteesta, päästöoikeuden hintaa ja nyt viimeiseksi erityisesti EU:n valmistelussa olevaa ns. oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) mahdollistamaa tukea turpeen käytön vähenemisestä kärsiville tahoille.

Lue lisää

Möläytysten sietämätön keveys

29.6.2020 10.15 | Ahti Martikainen

Julkisuudessa on hämmästelty, miksi Sitran tarjous turvealan reilusta tappamisesta aiheuttaa laskutaitoisissa kritiikkiä. Alla olevassa kuvassa on eri polttoaineiden kustannukset lämpöä ja sähköä tuottavan CHP-laitoksen näkökulmasta. Polttoaineiden kustannusten lisäksi niiden saatavuus määrää ajojärjestyksen.

Sitran työpaperin ehdotus oli, että nostetaan energiaturpeen vero vuoteen 2025 mennessä eli neljässä vuodessa kivihiilen tasolle.  Suomeksi se tarkoittaa 25 euron hinnannousua turpeella tuotettua MWh:a kohden. Turpeesta tulisi kalliimpaa kuin tukkipuu.

Lue lisää

Reilun siirtymän nimissä totuus sai väistyä

23.6.2020 10.48 | Ahti Martikainen

Sitra julkaisi ”tutkimuksen” turpeen käytön nopeutetusta luopumisesta. Tuohon ”tutkimukseen” oli toki haastateltu 18 turveyrittäjää, jotka olivat huolestuneita siitä, että heidän elinkeinonsa halutaan ajaa reilun siirtymän nimissä alas.

Lue lisää

Myös lehmä ja tipu kaipaavat huoltovarmuutta

4.6.2020 13.13 | Ahti Martikainen

Energiaturpeesta halutaan nopealla aikataululla eroon. Silmiini ei ole vielä sattunut yhtään kirjoitusta tai kannanottoa, miten energiaturpeen tuotannon raju pudotus vaikuttaa muiden turvelaatujen markkinoihin. Se vaikuttaa todella paljon.

Lue lisää

Korona opettaa Siperiaakin tehokkaammin

29.4.2020 11.11 | Ahti Martikainen

Koska kuulun kolminkertaiseen riskiryhmään, olen ollut jo liki kuusi viikkoa Porvoon takana vapaaehtoisessa karanteenissa. Opettavaista aikaa. Hienoa, ettei kertaakaan ole sähköt olleet poikki ja ruotsalaisyhtiön netti on pätkinyt vain kerran. Sähkökatkos ei niinkään haittaa, koska polttopuuta piisaa ja varaverkkolähteissä riittää virtaa puhelimeen ja läppäriin pariksi päiväksi.

Lue lisää

Korona testaa huoltovarmuuden

16.3.2020 12.02 | Pasi Rantonen

Myös energiatoimitusten huoltovarmuus on epidemian armoilla.

Olemme kaikki uuden tilanteen edessä koronaviruksen levitessä vääjäämättömästi sekä maailmalla että Suomessa. Ensimmäistä kertaa sitten öljykriisin, myös energia-ala on todellisessa tilanteessa energiatoimitusten turvaamiseksi poikkeustilanteissa.

Lue lisää

Vapo puolittaa päästönsä viidessä vuodessa

10.3.2020 16.46 | Ahti Martikainen

Vapo osallistuu meneillään olevaan keskusteluun asettamalla itselleen haastavan, mutta mahdollisen tavoitteen; puolittaa CO2-päästönsä Suomessa vuoteen 2025 mennessä. Se tarkoittaa käytännössä Vapo-konsernin päästöjen puolittumista. Konsernin päästöt ovat noin 1,2 miljoonaa CO2-tonnia, joista Suomen osuus on noin miljoona tonnia. Päästövähennys tehdään omin toimenpitein ilman kompensaatioita. Vähennys on suuri. Se vastaa Suomen henkilöautoliikenteen päästöjen pienentymistä reilulla 10 prosentilla. Eli uutinen on samankokoinen kuin 300 000 täyssähköauton myynti viidessä vuodessa. Nyt noita täyssähköautoja on jo noin 5000.

Lue lisää

Peat is not a problem to be solved, but an instrument to be played

5.3.2020 12.40 | Ahti Martikainen

Turve on paha, turve on paha, turve on paha -huudot kaikuvat siellä ja täällä ja riskinä on, että niiden huutojen alle jää äärettömän hienoja ja koko ihmiskuntaa hyödyntäviä innovaatiota. Tämä seuraava ei ole kansansatu vaan taustaa tänään tiedotetulle asialle. Sen mukaan turve on ratkaisu moneen.

Lue lisää

Puhu vain asioita, joita kuulijasi haluavat kuulla

17.2.2020 8.54 | Ahti Martikainen

Tämä poliitikkojen esikoulussa opetettava lause on huolestuttavasti valtaamassa alaa laajemmaltikin. Valitettavasti siinä joutuu tinkimään usein totuudesta.

Lue lisää

Vale, emävale, ennuste

31.1.2020 9.00 | Ahti Martikainen

Miten kaukolämmön hiilidioksidipäästöjen käy viidessä vuodessa? Ne tulevat laskemaan. Ja paljon. Kaukolämpöä on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana suuruusluokkaa 35 TWh vuodessa. Ja päästöt ovat tippuneet yli kolmanneksella. Merkittävä poikkeus päästöissä oli lämmityskausi 2017/2018. Silloin märkä syksy 2017 ja kylmä kevät 2018 teki ennustajille tepposet. Kun puuta ei ollut riittävästi, turpeen ja fossiilisten käyttö kasvoi.

Lue lisää

Harmi, ettei maailmassa ole enempää kilttejä suomalaisia

23.1.2020 9.44 | Ahti Martikainen

Hiilinieluista, hiilen sidonnasta ja hiilijalanjäljen kompensaatiosta puhutaan nykyään tosi paljon. Omaa hiilijalanjälkeään tai ainakin mieltään voi keventää ostamalla kompensaatiota vaikkapa lentolipun kylkeen, lupauksen jossain muualla tapahtuvasti kompensaatiosta tai ostamalla lukuisilta palveluntarjoajilta kompensaatiopalveluina vaikkapa istutettavia puita.

Lue lisää

Kiintoainekuormitus yhteen kolmasosaan 10 vuodessa

30.12.2019 14.03 | Ahti Martikainen

Vuonna 2014 silloista luonnonsuojelulain uudistusta perusteltiin turvetuotannon suurilla vesistövaikutuksilla. Suomen turvemaiden kiintoainehuuhtoutuman määriä selvitettiin reilu 10 vuotta sitten osana suo- ja turvemaiden strategiatyötä. Tuon selvitystyön mukaan turvemailta huuhtoutui kiintoainetta vesistöihin 71 000 tonnia. Turvetuotantosoiden osuus oli 4 580 tonnia eli vajat 5 % turvemaiden kokonaispäästöistä.

Lue lisää

Surkeaa, olemme vasta toiseksi paras Euroopassa

12.12.2019 15.45 | Ahti Martikainen

Tilastokeskus julkaisi mielenkiintoisen tilaston. Suomen Energiankulutus nousi vuonna 2018  2 % ja oli 1,38 Terajoulea eli noin 380 TWh. Tilastokeskuksen otsikon mukaan fossiilisten polttoaineiden ja uusiutuvan energian käyttö kasvoi. Ehkä parempi otsikko olisi ollut, että Suomi toiseksi paras EU maa uusiutuvan energian hyödyntämisessä. Näin kuitenkin oli. Turha nostaa vahvuuksia esiin, kun heikkouksiakin on.

Lue lisää

Olen ydinvoimalamies – pienydinvoimalamies

3.12.2019 11.52 | Ahti Martikainen

Siihen nähden, että meillä pitäisi olla kymmenen vuoden päästä pitkälle yli 30 TWh uutta kaukolämpötehoa korvaamaan hiiltä ja turvetta, kaasua ja öljyä, meillä puhutaan käsittämättömän vähän niistä vaihtoehdoista, millä tuo aukko korvataan. Puhutaan kyllä, että tuulivoimasta tulee markkinaehtoista ja kaukolämpö sähköistyy. Jos näin käy, niin sähköä tarvitaan lisää ja paljon. Olkiluoto tarvitaan, Hanhikivi tarvitaan, Loviisa tarvitaan ja siitä huolimatta kotimaisella sähköllä ei kaukolämpöä tuoteta tyyninä pakkaspäivinä. Sähkö ei riitä ratkaisuksi.

Lue lisää

Slovakian esimerkillinen energiakäännös

27.11.2019 12.19 | Ahti Martikainen

Sattui kohdalle mielenkiintoinen tilaisuus vierailla Slovakiassa. Maan pinta-ala on 1/7 osaa Suomesta oli noin 50 000 km2, josta metsää on yli 40 prosenttia. Maa on vuoristoinen ja kaunis ja niinpä noin neljännes maan pinta-alasta on kansallispuistoja. Maassa on noin 5,4 miljoonaa asukasta ja pääkaupungissa Bratislavassa asuu runsaat 400 000 asukasta. Eli tätä jääkiekkoa rakastavaa maata on helppo verrata kotoiseen Suomeen.

Lue lisää

Onko neljä prosenttia paljon ja onko kaksi prosenttia vielä aivan liikaa?

30.10.2019 7.28 | Ahti Martikainen

BBC vaivautui lokakuun lopussa Suomeen tekemään juttua energiapolitiikastamme. Tapasin toimittaja Gatehousen ja annoin hänelle taustatiedoiksi Motivan luvut Suomessa käytetystä energiasta vuonna 2017. Luvut ovat suuruusjärjestyksessä seuraavat: puulla tuotettiin energiastamme 27 %, öljyllä 23 %, ydinvoimalla 17 %, hiilellä 9 %, maakaasulla 5 %, tuuli- ja vesivoimalla yhtensä 5 %, sähkön nettotuonti oli 5 %, turpeella tuotettiin 4 % ja kaikki muut näihin kuulumattomat eli geoterminen ym. oli yhteensä 5 %.

Lue lisää

Kyllä, energiaturpeen käyttö voidaan lopettaa vaikka huomenna

4.10.2019 14.04 | Ahti Martikainen

Hallitusohjelmassa on sovittu, että tavoitteena on puolittaa energiaturpeen käyttö Suomessa vuoteen 2030. Näin näyttää tapahtuvan. Tätä mieltä ovat energiayhtiöt, energiateollisuus, energiaturpeen tuottajat.

Jostakin kumman syystä, nyt on noussut kysymys siitä, miksi ei lopeteta aikaisemmin. Ja jostakin kumman syystä toimittajat eivät kysy niitä oikeita kysymyksiä. Seuraavaa fiktiivistä haastattelua saa vapaasti lainata.

Minua haastatteli siis fiktiivinen B-studio.

Lue lisää

Pitkällä tähtäimellä olemme kaikki kuolleet

11.9.2019 10.42 | Ahti Martikainen

Väli-Suomen media teetti gallupin suomalaisten suhtautumisesta energiaturpeen käyttöön. Edustan Vapoa ja olen samaa mieltä kaikkien vastaajien kanssa.

38 prosenttia vastaajista kannatti energiaturpeesta luopumista pitkällä aikavälillä. Minulle pitkä aikaväli on 20 vuotta. Olen sitä mieltä, että energiaturpeen käyttö hiipuu tällä aikavälillä marginaaliin, mutta sen käytön tulisi olla sallittua poikkeusolosuhteissa huoltovarmuuspolttoaineena. Olen siis samaa mieltä.

Lue lisää
 
 
 

Seuraa meitä

LinkedIn Facebook Instagram Twitter