Vapo Oy on 6.5.2021 alkaen Neova Oy. Yhtiön Y-tunnus säilyy ennallaan. Lue lisää

 

Kestävämpää maailmaa kehittämässä

Mika Timonen keksi lähteä jalostamaan suomalaisesta turpeesta aktiivihiiltä, jota voidaan käyttää muun muassa veden ja ilman puhdistamiseen. Vielä viisi vuotta sitten innovaatio oli neljäs kohta hänen laatimallaan 10 uuden liiketoimintaidean listalla. Tänä vuonna Ilomantsiin nousee Euroopan modernein aktiivihiilitehdas ja nyt liiketoiminnan kehityspäällikkönä Vapo Carbonsilla työskentelevä Mika kypsyttelee jo seuraavia ideoita.

Ongelmanratkaisusta nauttiva Mika Timonen opiskeli Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa energia- ja ympäristöteknologiaa. Hän työllistyi vuonna 1997 diplomityöpaikkaansa, Foster Wheeler Energia Oy:lle, jossa hän myi ja kehitti voimalaitoksia. Viiden vuoden kuluttua hän vaihtoi työpaikkaa Vapolle, joka oli tullut tutuksi yhteisissä projekteissa jo edellisen työnantajan palveluksessa.

”Opiskeluni ja työpaikkani ovat aina liittyneet jollakin tavalla energiaan ja ympäristöön. Koko urani olen pyrkinyt kehittämään tehokkaampia prosesseja ja ottamaan käyttöön ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä teknologioita. Yritän vaikuttaa siihen, että maailma olisi lapsille ja tuleville sukupolville parempi paikka elää. Vapon tarkoitus “Sustainable Everyday Living” kuvaakin hyvin myös omia päämääriäni.”

Jätteestä energiaa ja biomassasta dieseliä

Vapolla Mika pääsi 2000-luvun alussa mukaan energiantuotannon kehityshankkeisiin, kuten jätteestä energiaksi -projekteihin sekä seitsemäksi vuodeksi Vapon ja Metsäliiton biodiesel-projektiin, jossa hän työskenteli ensin projekti- ja sitten teknologiapäällikkönä.

”Vapo on vuosikymmenien saatossa ollut edelläkävijänä kehittäen toimintaansa ylpeästi paikallisiin raaka-aineisiin ja paikalliseen osaamiseen nojaten. Siinä ympäristössä olen saanut loistavia mahdollisuuksia kehittää uutta, mikä on ollut inspiroivaa ja motivoivaa. Vapon arvoista ”Rohkeus uudistua” on lähimpänä sydäntäni.”
”Hankkeesta toiseen minulla on aina ollut loistavat työkaverit ja esimiehet. Minua on aina tuettu ja olen saanut mahdollisuuksia kyseenalaistaa asioita ja kehittää uutta.”

Aktiivihiilen tarina

Kun biodiesel-hanke lopulta siirtyi kiinalaisille, Mika aloitti uuden Vapo Ventures -toiminnon ensimmäisenä työntekijänä. Hänen tehtävänään oli pohtia miten Vapolle voisi kehittää uutta liiketoimintaa olemassa olevia voimavaroja hyödyntämällä. Hän teki ensin kymmenen idean listan, jolla aktiivihiili oli idea numero neljä.

”Pohdin esimerkiksi menemistä pidemmälle turpeen jalostusarvossa. Megatrendien lisäksi kävin läpi historiaa mitä turpeesta on tehty ja siinä yhteydessä idea teknisten hiilten valmistamisesta nousi esille. Hollantilaiset ovat tehneet sata vuotta turpeesta aktiivihiiltä, mutta ajatuksenani oli kehittää ratkaisua eteenpäin. Patentoimme idean, jolla turpeesta valmistetaan teknisiä hiilituotteita modernia teknologiaa käyttäen. Useamman vuoden tehdassuunnittelun, raaka-aine- ja sijoituspaikkakartoitusten ja eri vaihtoehtojen läpikäynnin jälkeen teimme investointiesityksen ja sen pohjalta Vapo päätti edetä hankkeessa.”

Vuonna 2020 Ilomantsiin valmistuu Vapon, Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ja alansa moderneinta teknologiaa hyödyntävä aktiivihiilitehdas, joka luo Suomelle merkittävää uutta vientiliiketoimintaa. Aktiivihiili parantaa globaalisti elinympäristöjemme puhtautta ja viihtyisyyttä, sillä sitä käytetään esimerkiksi teollisuuden savukaasujen sekä juoma- ja jäteveden, ilman ja elintarvikkeiden puhdistamiseen. Mika toimii tehdasprojektissa teknisenä asiantuntijana ja ”yleismiesjuntusena”. Hänen tehtävänään on Vapo Carbonsin liiketoiminnan kehityspäällikkönä laittaa jälleen kerran ideamyssy päähän ja pohtia mihin suuntaan tätä orastavaa liiketoimintaa voisi seuraavaksi kehittää ja kasvattaa.

Mika Timonen

Muuramessa asuva diplomi-insinööri, joka harrastaa monipuolisesti urheilua viihtyen muun muassa hiihtoladuilla. Monesta kiinnostuneen miehen lukuisista muista harrastuksista mainittakoon erilaiset kädentaitoa vaativat projektit – tällä hetkellä työn alla on omakotitalon rakentaminen. Rakkain harrastus on kuitenkin perheen kanssa oleminen. Mika on naimisissa ja perheessä on viisi 1-15 -vuotiasta lasta.

Opit uran varrelta
1. Luota itseesi – mikään vuori ei ole liian korkea kiivettäväksi
2. Kunnioita työkavereitasi
3. Think outside the box! Ajattele luovasti ja haasta rohkeasti!

 
 
 

Seuraa meitä

LinkedIn Facebook Instagram Twitter